Център за обучение на кучета К-9

Dr.John-храна за кучета

Белгийска овчарка

Кане Корсо

Лабрадор-ретривър

Немската овчарка

Пит-Бул териер

Горила беше застреляна

Международен гняв след убийството на горилата Харамбe


Убийството на горила в зоопарк в Синсинати, след като четиригодишно момче се промуши в клетката й, предизвика международен гняв.

 

Ръководството на зоопарка определя решението да умъртви горилата, като трудно, но необходимо.

До момента около 5000 души са подписали петиция в Change.org, която остро критикува полицейското управление в Синсинати и зоопарка за убийството на животното и призовават родителите на детето да бъдат подведени под отговорност за действията си и това, че не са наглеждали детето.

Родителите на детето не са били обвинени до момента, но властите посочват, че е възможно да се стигне дотам. Към момента те не дават информация за детето или родителите му.

Facebook страницата „Justice for Haramble“ има над 40 000 лайка от неделя следобед – ден, след като 181-килограмовата горила беше застреляна, след като 10 минути влачи детето в клетката си. Животното, наречено Харамбе, е Западноконгоанска горила и е застрашен вид. Зоопаркът е планирал да го използва за размножаване.

Възмущението се пренася от природозащитници към друга тема – дали зоопарковете могат да отговорят на нуждите на такива животни. Много хора заклеймяват идеята животни да бъдат излагани на показ за забавление на хората. И все пак, повечето зоопаркове не страдат от липса на посетители. А ако искате да разберете нещо за един град само за един ден, е достатъчно да посетите зоопарка му. Пандата в зоопарка във Виена прилича на пухкава, плюшена играчка. Слоновете в зоопарка на Бразилия са червени от червения прах по земята. В Софийския зоопарк лъвът прилича на анорексичен модел на бельо и кашля. А горилите в зоопарка на Будапеща правят любов.

Която притеснително наподобява човешката. Да, горилите не са точно животни. Или поне са значително по-малко животни и повече хора от козите и земните червеи. Вероятно заради това недоволството на хората пламна след случая в Синсинати.

Според свидетели момченцето многократно е изявило желание да влезе в клетката на горилата, а мигове по-късно е пропълзяло през загражденията и е паднало от височина около 3.7 метра в хабитата на горилата, която го е сграбчила.

Това е първият път в 38-годишната история на зоопарка в Синсинати, когато човек, неоторизиран с достъп, е успявал да влезе в ограждението на животно.

Причината властите да убият животното, вместо да го приспят, е, че за да подейства приспивателното, е било необходимо време, в което животното да остане в превъзбудено състояние, което може да постави в опасност живота на детето. Пострадалото момче е настанено в болницата в Синсинати с наранявания, но без опасност за живота.

Това не е първият път, когато се случва подобен инцидент. През 2013 година 2-годишно момче падна в клетката на хиени в зоопарк в Питсбърг и инцидентът имаше фатален край. Година по-рано мъж скочи в клетката на тигъра в зоопарка в Бронкс, за да стане „едно с тигъра“ и пострада тежко, но оцеля.

През 1996 година 3-годишно дете падна в клетката на горила в зоопарка в Брукфилд, но всичко завърши щастливо, след като 8-годишна женска горила спаси детето и го предпази от другите примати.

 
 

Статии в Брой 127

Джони Деп замесен в контрабанда на кучета Хранене на малкото кутре Горила беше застреляна Малтийска болонка Немски пинчер Лакенуа Как да изберем добър треньор за нашето куче?

Ротвайлер

Средноазиатска овчарка

Бойни породи кучета

Академия за кучета К-9

Хотел за кучета К-9

GlobalringSport

Пейнтбол-Благоевград

Магазин