Център за обучение на кучета К-9

Лабрадор-ретривър

Немската овчарка

Пит-Бул териер

Ротвайлер

Средноазиатска овчарка

Бойни породи кучета

Работни качества на кучето -обучение,селекция,хранене.

Интервю с Александър Илиев собственик на Балкански център за обучение на кучета К-9.

Александър е единствения Българин състезаващ се вече трети сезон в шампионата по-глобалринг спорт на най-силната федерация за работни кучета NVBK(Национална федерация за белгийска кинология).

ПетШоу:повечето хора познават повече  екстериорното(изложбено развъждане ),но почти нищо не разбират от работна селекция.Има ли разлика между работното и изложбеното развъждане ?

Александър: хората ,които се занимават с екстериорно развъждане се интерсуват от външните белези на кучето(глава,тяло,ъгли на крайниците) и не обръщат никакво внимание на желанието за работа,характера,борбеността на кучето.Някои от тези развъдчици се опитват да съчетаят екстериора с работните качества.Това е невъзможно ,защото правилната селекция е от качества към тип,а не от тип към качества.

99% от породите са създадени за работа с определена цел (да пазят стадото,да надушват дивеча ,да пазят къщата,да ловят плъхове и др.)

Само малка част са селектирани за компаньони .

Пет Шоу:има ли голяма разлика в работните качества между изложбените кучета и работните линии?

Александър:разликата е огромна! Кучетата от работните линии са десетократно по-добри във всичко.Те имат развити работни инстинкти и са изключително здрави и силни.

При кучетата от изложбените линии важи правилото-колкото е по-красиво и "елитно" кучето толкова по-зле се обучава ,толкова по-слаби инстинкти притежава,толкова по-страхливо е!

Ще ви дам пример с хрътка от работна линия и хрътка от изложбена линия-ако ги пуснат едновременно на дистанция на 400 метра хрътката от работната линия ,ще победи своя изложбен събрат  с 200 метра!

Пример с ловни породи -сетери,шпаньоли,гончета-изложбените кучета правят изложбена стойка на полето без да се отдалечават от собственика и без да имат никакви запазени инстинкти за преследване на дивеч докато работните им събратя за същото време ,ще изкопаят ливадата от тичане в търсене на дивеч.

Ако вземете лабрадор от изложбена линия и лабрадор от екстериорна линия също разликата е огромна в желанието за апорт,за работа.

Лошото е ,че повечето породи нямат достатъчно кучета от работни линии,а някои са станали 100% екстериорни.При тези породи няма връщане назад!

 

Пет Шоу: това може би не важи за всики породни организации? Ние виждаме ,че при немските овчарки,доберман,ротвайлер има и работни изпити и състезания по IPO.

Александър: да има състезания има и изпити,но това не променя нещата.Защото немската овчарка и др.породи се развъждат основно  за изложби и работните качества при екстериорните кучета е направо трагичен!

Има 1% работни линии при тези породи.

Друг е въпроса ,че системата за изпитания IPO е много неправилна и грешна.

 

Пет Шоу:защо IPO  е неправилна система? Това е световно признат спорт.

Александър: да като спорт е ОК,но като система за тестване на работните качества характер,смелост,желание за работа,борбеност и желание за победа над противника тази система не върши никаква работа.

IPO е спорт без реално приложение и кучето работи за да хване играчката -ръкава.Кучето не изпитва стрес от противника,защото то реално е на игра.IPO е една игра напълно безполезна за тестване на работните качества на кучетата.!

Всички породи ,които заложиха на IPO в момента нямат работни качества! Те са ги загубили благодарение на тази неправилна тестова система!

Единствено в NVBK(Белгия) и KNPV(Холандия)  с помощта на белгийски ринг,глобалринг и KNPV белгийските и холандски овчарки притежават силни породни инстинкти за работа в полицията,жандармерията,армията,частния сектор и др.

 В NVBK се развъжда на базата на работните качества развъжда се на базата на силни работни инстинкти,които са изключително важни за работните кучета.

В тази организация женското куче не се запложда на най-красивото куче, а на най-доброто в белгийски ринг! Белгийски ринг и Глобалринг са най-трудните дисциплина за кучета в Света! Необходини са 5-6 години постоянни тренировки за да се достигне най-високата степен! И кучетата ,които издържат 6-7 години в тези дисциплини са изключително силни,здрави,смели,борбени и заслужават да оставят гените си на поколенията.

Доказателство за това е ,че кучетата от FCI белгийските овчарки използват белгийските овчарки на NVBK и KNPV като подобрители!

Пет Шоу:как любителят на кучета да разбере какво куче да си вземе?

Александър:много трудно!Първо трябва да е наясно какво търси.Ако търси куче за работа трябва да се обърне към такива центрове като моя-ние ,ще му дадем съвет от къде да си вземе куче.

Ако търси изложбено куче да се обръща към съответните клубове по-породи.

В К-9 Център започваме проект по-създаването на регистър с кучета ,които имат добри заложби и работни инстинкти. Ние ще препоръчваме тези кучета за разплод на хора ,които искат подобрители за работни качества и съответно ,ще препоръчваме от къде хората да си закупят качествено кученце с ,което после да тренират или да използват за работа.

Хората трябва да са наясно ,че от прогнило дърво добра свирка не става.Няма как бащата на кученцето да е страхлив и да се роди смело кутре! Няма как да стане-това се предава генетично.

 

Пет Шоу:как ,ще създадете този регистър? Нали трябва да тествате кучетата за да знаете за тяхните качества.

Александър:през нашия център преминават голям брой кучета.Освен това всеки любител или развъдчик може да дойде напълно безплатно да си тества кучето.Най-добрите кучета ,ще бъдат вписвани в работния регистър,който ще се ползва безплатно от хората,които желаят да си закупят кученце от добри родители.

Пет Шоу:значи родословните кучета развъждани в клубовете не са по-добри от тези без документи?

Александър: родословните кучета развъждани за изложби 100% не са по-добри от което и да е куче!Дори напротив повечето кучета без документи имат по-добри работни и породни инстинкти от изложбените кучета!

По-добри са родословните кучета развъждани от качества към тип-работните линии!Кучетата развъждани по-работни показатели са 100% по-добри във всяко отношение от всички други кучета!

Пет Шоу:има ли значение как се храни кучето за неговите резултати в работата?

Александър: да има голямо значение дали работното или спортно куче е хранено правилно през периода на растеж и как се храни през подготвителния период.

От правилното хранене зависи здравето на кучето(развитие на дисплазия и др. проблеми на опорно двигателния апарат).Зависи как ,ще бъде развита мускулатурата и костната система.

Моите помощници (фигурантите) усещат кога кучето е хранено със специална диета за спорт и кога не.

20 дни преди състезание по-глобалринг храня с канадската марка Nutram Grain Free със сьомга или с агнешко.Тези формули не съдържат глутен ,картофи и зърнени продукти и са с нисък гликемичен индекс-това е изключително важно за издръжливост и физическа сила.

Съдържат високи нива на животински протеин до 38% и много енергия необходима на работното куче.

Център за обучение на кучета К-9

 

Статии в Брой 125

Женска акула изяде мъжка Работни качества на кучето -обучение,селекция,хранене. Конните бази Хранене на котките Леопон-хибрид между лъв и леопард Гълъбите Мини зайчета Кои храни трябва да избягваме за кучето?

Академия за кучета К-9

Хотел за кучета К-9

GlobalringSport

Пейнтбол-Благоевград

Магазин

CHAMP храна за професионалисти

Доктор Джон храна за кучета