Център за обучение на кучета К-9

Лабрадор-ретривър

Немската овчарка

Пит-Бул териер

Ротвайлер

Средноазиатска овчарка

Бойни породи кучета

Кръстоска между вълк,койот и куче превзема Сащ

 

Мелез между вълк, койот и куче превзема САЩ

13642 0
Хибриди между вълк, койот и куче, които някои учени вече смятат за нов вид – койвълци – са превзели източната част на САЩ в последните десетилетия, съобщава The Independent, като се позовава на изследване на американски генетици. Новите животни са завзели разчистените от вълци гори, равнини и дори градски територии.

 

 
По-скоро койвълците са възникнали за първи път в края на XIX век в южната част на канадския щат Онтарио, когато изсичането на дърветата и ловът толкова са съкратили местата за размножаване, че измиращите вълци са започнали да се чифтосват с кучета и койоти.

 

Обикновено междувидовото кръстосване дава слабо потомство, но в дадения случай сместа от ДНК е създала животни, които тежат двойно повече от обикновени койоти. Койвълците са по-бързи и мускулести, челюстите им са значително по-големи. Отделни особи могат да повалят елен, а малко стадо – дори лос.

 

Генетикът Хавиер Монсон от Университета Стоуни Брук в Ню Йорк, след като изучил ДНК на 437 особи, открил у тях 25% вълчи гени и 10% гени на кучета, основно големи породи (немски овчарки и добермани). Дори воят на новите животни е хибриден – те започват да издават звуци на ниски честоти като вълците, а след това преминават на характерното за койотите скимтене.

 

Койотите не обичат да ловуват в горски местности, а вълците – да излизат в открити пространства, докато хибридите се чувстват еднакво добре и на двете места. Кръстосването на видовете е създало хищник, заселил "пустеещите" гори в източната част на САЩ (вълците там били изтребени още през XIX век). Сега койвълците разширяват своя ареал на югоизток. Числеността на тяхната популация е нараснала до няколко милиона за последните сто години.

 

Освен това койвълците са се настанили и в големите градове – Бостън, Вашингтон и Ню Йорк. Очевидно гените на кучетата са потиснали привичната за вълците неприязън към човека, а всеядността на животните им е помогнала да се приспособят към градския живот.

 

В градовете койвълците ядат тикви, дини, изхвърлена храна, ловуват белки и гризачи в парковете, както и котки. И накрая животните са се научили да се придвижват по железопътните линии, усвоили са нощния начин на живот (по-безопасен в града) и умеят да се оглеждат в двете посоки, когато пресичат улица.

 

Джонатан Уей от университета Кларк (щата Масачузетс), водещ специалист по тези животни, е убеден, че койвълците вече могат да се назоват отделен вид (по морфологични и генетични критерии). Главният аргумент срещу такава позиция остава това, че койвълците продължават да се чифтосват с вълци и кучета, заключава Lenta.ru.

Статии в Брой 121 Абонирайте се за да четете всички броеве

Парламентът одобри създаването на Национална програма за бездомните кучета Гуен Стефани се захвана с дрешки за кучета Линдзи Вон бе ухапана от собствените си кучета Кръстоска между вълк,койот и куче превзема Сащ Реклама-храна Кучето Дизел загина в битка с терористите 300km за да се върнеш при спасителя си! Самолетната компания „Делта” забрани чекирането на домашни любимци като багаж Милиарди за домашните любимци в Сащ

Академия за кучета К-9

Хотел за кучета К-9

GlobalringSport

Пейнтбол-Благоевград

Магазин

CHAMP храна за професионалисти

Доктор Джон храна за кучета